ALU stolarija, njene karakteristike, mogućnosti i cena

Aluminijumska stolarija ili skraćeno ALU stolarija, kako je mnogi popularno zovu, razvijala se razvojem novih tehnologija. Kako je tehnologija napredovala, tako se i aluminijumska stolarija poboljšavala, dobijala je nove opcije i mogućnosti, poboljšavao se njen dizajn, funkcionalnost i širio domen upotrebe. Tako danas, kada kažemo alu stolarija moramo znati da pričamo o jednom kompleksnom proizvodu koji ima svoje šire značenje.

Aluminijumski prozori i aluminijumska vrata su proizvodi aluminijumske stolarije koji se mogu naći i u BANKO SISTEMI asortimanu, međutim, da bismo saznali cenu stolarije, moramo tačno definisati šta se pravi, od kakvih profila će se izrađivati, koje debljine će biti, kakva će biti završna obrada, da li u cenu traba uračunati i montažu, kao i mnoge druge parametre.

Ono što prvo treba znati je da postoje dve generalne vrste alu profila koji se koriste u komercijalnoj alu stolariji, a to su:

* Hladan profil
* Profil sa termo mostom

Hladan profil
Kako aluminijum ima dobru termičku provodnost on nije dobar termički izolator, i nije pogodan za upotrebu na stambenim objektima, a to je i glavni razlog kako je ovaj profil dobio ime.

Profil sa termo mostom
Da bi se obezbedila bolja termo izolacija, konstruktori aluminijumskih profila su došli na ideju da naprave termičku barijeru između spoljnog i unutrašnjeg dela profila. Tako smo dobili profil sa termo mostom.

Još jedna podela profila koja je od važnosti je i kakva će biti završna obrada profila. Da li će profili biti plastificirani ili eloksirani? Plastificirani profili omogućavajau krajnjem korisniku da izabere širok spektar boja, dok eloksiranje daje privlačnu metalik boju koja se može naći u određenim nijansama, ali u daleko manjem broju nego što to nudi plastifikacija.

Sam izbor profila koji će se koristiti zavisi od namene objekata, ali i potreba investitora, pa je tako u frekventnijim objektima i prostorima, koji nemaju veliku potrebu za stvaranjem termičke barijere, kao što su to mega marketi i drugi javni prostori, pogodnije koristiti hladan profil.

Svakako ne treba zaboraviti i to da debljina profila igra veliku ulogu, pa je tako za alu stolariju većih gabarita potrebno koristiti deblje profile, kako bi isti mogli da izdrže veće opterećenje.

Ono što poslednje treba navesti kao opciju koja utiče na krajnju cenu alu stolarije je njen prevoz i montaža.

Ako želite da saznate tačnu cenu kompletne stolarije slobodno nas kontaktirajte da kroz konsultacije precizno ustanovimo obim posla, kako bismo vam dali tačnu i preciznu ponudu.

aluminijumska stolarija
aluminijumski profili za stolariju